recepten
Gezonde en lekkere recepten
Quinoa & Granaatappel Salade
Ingrediënten:
150 g quinoa
½ blokje groentebouillon
75 g pijnboompitten
1 granaatappel
een handvol munt
een handvol koriander
1 limoen
olijfolie
Bereiding:
Kook de quinoa volgens de instructies op de verpakking en voegen aan het kokende water een half groentebouillonblokje toe. Laat de quinoa na het koken afkoelen en maak het geheel los met een vork.
Haal ondertussen de granaatappelpitjes uit de vrucht. Snijd de bovenkant van de granaatappel af en snijd door de segmenten. Breek vervolgens de vrucht open. De pitjes zullen nu gemakkelijk uit te pellen zijn.
Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan totdat ze lichtbruin zijn.
Was, droog en snijd de kruiden in stukjes.
Tot slot, meng de pijnboompitten, granaatappelpitjes, kruiden, limoensap en 4 el olijfolie door de quinoa. En genieten maar!
Bulgur salade met garnalen
Ingrediënten
Porties: 4250 g bulgur
1 kleine, rode ui, in dunne plakjes gesneden
1 worteltje, grofgeraspt
1 tomaat, in blokjes gesneden
6 jonge maïskolfjes, in plakjes gesneden
½ komkommer, in blokjes gesneden
200 g gepelde, gekookte garnalen
Limoen-chilidressing
4 el olijfolie, extra vergine
2 el limoensap
1 teentje knoflook, uitgeperst
¼ tl geplette, gedroogde chilipepers
peper en zout
Bereidingswijze
Voorbereiding: 15 minuten | Bereiding: 10 minuten
1.Doe de bulgur in een pan en giet er 650 ml water over. Breng aan de kook en laat dan 10 minuten sudderen, of tot de bulgur helemaal gaar is en al het water is geabsorbeerd. Schep de bulgur vervolgens in een platte schotel, spreid hem uit en laat een beetje afkoelen.
2.Meng de ui, het worteltje, de tomaat, de maïs, de komkommer en de garnalen in een grote kom. Voeg de bulgur toe en meng alles goed.
3.Maak de dressing door de olie, het limoensap, de knoflook, de chilipepers en peper en zout naar wens met een vork te mengen in een kom. Meng de dressing met de salade tot alle ingrediënten gelijkmatig zijn bedekt. Als u de salade niet meteen serveert, dek hem dan af en bewaar hem zolang in de koelkast.
Lauwwarme salade met teriyakizalm
Ingredienten:
4 theel. teriyakimarinade
4 theel. plantaardige olie
2 theel. Chinese rijstazijn
4 zalmfilets, zonder vel, elk ca. 140 g
2 grote rode paprika’s, zaad verwijderd en in smalle reepjes
100 g jonge spinazie
85 g waterkers, dikke steeltjes verwijderd
50 g taugé
Bereidingswijze
Voorbereiding: 15 minuten | Bereiding: 10 minuten
1.Verwarm de oven voor op 200°C/gasstand 6. Knip 4 stukken aluminiumfolie van ca. 25×30 cm uit. Vermeng de teriyakimarinade met olie en azijn.
2.Leg een stuk zalmfilet op een vel folie. 1/4 van de paprikareepjes en 1/4 van het teriyakimengsel erop scheppen. Vouw de zijkanten van de folie over de vis, zodat een pakketje ontstaat, en draai de uiteinden bijeen, zodat er geen vocht uit kan lopen. Maak zo 4 vispakketjes.
3.Leg de vispakketjes op een bakplaat en zet ze 15-20 minuten in de oven. Controleer of de vis gaar is: open voorzichtig een pakketje, prik in het dikste deel van de vis en kijk of het roze van kleur is en gemakkelijk in vlokken uiteenvalt.
4.Intussen spinazie, waterkers en taugé door elkaar scheppen. Verdeel deze salade over 4 borden. Leg op elk bord met salae een stuk vis. Sprenkel het stoofvocht uit het pakketje erover en serveer direct.
Tonijn Salade
Ingredienten:
1 Bos bleekselderij
1 blikje tonijn op water (iets smeuiger is natuurlijk met olie)
6 zongedroogde tomaatjes half potje zwarte olijven (zonder pit)
1 eetlepel grove kappertjes
10 blaadjes basilicum heel fijn gesneden
Bereidingswijze:
Het is heel simpel, was de bleekselderij, je kunt de buitenkant met een dunschiller schoon maken als je wilt.
Snij de bleekselderij in kleine stukjes. De tonijn doe je door de bleekselderij.
De tomaatjes snij je fijn, gaat er ook door heen.Olijfjes in schijfjes snijden. Ook door de salade.
Kappertjes er doorheen en de basilicum er doorheen.
Je kunt het op smaak brengen met wat olijfolie, zout en als je van wat pittiger houdt, een rood pepertje erdoor heen.
Tussendoortje met Hüttenkäse
Ingrediënten:
1 bakje hüttenkäse
1 avocado
1 blikje tonijn op water
1/5 bakje cherry tomaatjes
handje walnoten
handje Sprouty (EkoPlaza)
Bereidingswijze:
Omdat het allemaal koude producten zijn waar niets mee gedaan hoeft te worden, kun je alles gewoon door elkaar doen en beetje mixen met wat peper en zout! Heel makkelijk tussendoortje dus!
Turkse Bulgur salade
Ingrediënten (voor 2 bakken, 8 personen):
1 zak Bulgur (EkoPlaza)
2 avocado’s
1/5 komkommer
6 takjes verse munt bladeren
1 blok feta (biologische van EkoPlaza)
2 peren
2 handen walnoten
Bereidingswijze:
De Bulgur heb ik gekookt in Marokkaanse kruiden, verse saffraan, peper en zout. Als je Bulgur kookt mag er wel 2 keer zoveel water bij. Als het begint droog te koken, steeds even checken of het al beetgaar is en zo niet, steeds een beetje water erbij gooien.
Alle overige ingrediënten heb ik gesneden en bij elkaar gedaan. Uiteindelijk mix je dit geheel met de Bulgur en kun je het afmaken met een beetje limoen sap!